Боядисване с латекс

Боядисване с латекс

Примерни цени за боядисване с латекс можете да разгледате тук

боядисване

Латексът е колоидна емулстия или суспензия на частиците на синтетичния или натуралния каучук във водна фаза. Поради сравнително бързата амортизация на жилищния фонд, нуждата от бояджийски услуги е непрекъсната.

За жилища интервала за пребоядисване е около 5-8 години при нормално ползване. За търговски и офис площи е между 1 и 3 години. На пазара в България има голям избор от марки и продукти, като естествено има разлика и в ценовия диапазон. Лидер на продуктите произведени в България е Оргахим. В последните години на пазара стъпиха и много други малки и големи марки с голям успех. Артеколор и Ангро са пример за успешния марки в ниския клас, а марка като Thrakon е добър пример за средния ценови клас. Във високия клас са продукти на марки като Oikos, Levis, Dulux и други.

Техника

Независимо от марката на боята, факторите, които са решаващи за качественото боядисване на вашия апартамент, офис или магазин са: технологията на боядисване, подготовката на основата, инструментите за боядисване и уменията на работника.

Технологията на боядисване е различна при всяка марка и продукт. Времето за съхнене се определя при лабораторни условия от всеки производител, както и препоръчителните инструменти. В зависимост от продукта се определя как, къде и по какъв начин да бъде нанесен, колко да се разреди и как. Латекса най-често се нанася с валяк и четка. Алкидната боя (блажната боя) се нанася с по-едра четка и валяк (често от дунапрен). В зависимост от ефекта, който търсите, боята може да се нанесе и с шпатула, или специален текстурен валяк.

Подготовката на основата преди боядисване е решаваща за добрия резултат. За добра основа се смята гладката, без неравности и попиваща основа. Ако стената или тавана не са шпакловани добре и има пропуски, шупли и незаравнености е редно те да бъдат отсранени с подходящ шпакловъчен материал. Абсолютно задължително е основата преди боядисване с латекс и други бои да е чиста, без прах, без мазни петна и да не е мокра или влажна.

Непосредствено преди боядисването, основата задължително трябва да се третира с подходящ за целта грунд. Най-често при латекса и другите акрилни бои на базата на полимерна дисперсия се използва “дълбоко проникващ”- запечатващ грунд.

Инструменти

Инструментите за боядисване са много различни и се определят от материала, повърхоността за боядисване и ефекта, който желаете да постигнете. Различните бои и продукти изискват различни типове валяци и четки за максимален ефект. Четките могат да бъдат от свински косъм, изкуствен косъм и др. Дължината на косъма на валяка, както и гъстотата му определят текстурата и гладкостта на завършващия ефект. Валяци с по-къс косъм са подходящи за много гладка повърхност и разстилат боята идеално по основата. Валяци с по-дълъг косъм са подходящи за неравни основи, фасадно боядисване и по-некачествени бои с по-малка покривна сила.

Уменията на майстора са последния, но не по-малко важен фактор за качествено боядисване. Работникът трябва да уважава препоръките на производителя, да спазва технологията и естествено да е сръчен и да има уменията и опита.

Процеса на отсичане (боядисване с четка, при което се отделят цветово таван и стена) е най-големия тест за уменията на бояджията. За него е нужна спокойна ръка и с равни, премерени движения и подходяща четка (2-5см) се нанася еднакво количество боя в пространството между тавана и стената, където валяка не е достигнал. Същото се прилага и около дограма, ключове, контакти и врати, като там се предполага, че е по-лесно, тъй като са облепени предварително.

В последно време се появиха нови инструменти като: мече с ограничител, тиксо с найлон за облепяне на ъглите при отсичане, но за съжаление освен по-голяма скорост, те не допринасят за качеството на боядисването и правят неравна линия на отсичане, която дразни окото. Така метода на “отсичане” остава най-добър и прецизен и всеки бояджия би трябвало да го умее.

За евтино и качествено боядисване на стая, боядисване на апартамент, офис или магазин, поискайте от нас безплатна оферта и оглед, за да сте сигурни, че ще получите перфектен резултат.